Let’s Dance-finalen avbröts av Återställ Våtmarker


Mitt under Charlotte Kalla och Tobias Karlssons framträdande sprang två unga personer in på scengolvet med en banderoll som det stod “Återställ Våtmarker” på och kastade gult färgpulver på dansgolvet.

– Vi vill inget hellre än att ha roligt och jag älskar också att dansa. Men min framtid kommer vara allt annat än full av nöjen. Läget är så akut och vi kan inte sitta på åskådarplatsen och bara titta på när våra liv hotas av klimatkollaps, säger Tina Kronberg som sprang ut på dansgolvet under lördagskvällens final av Let’s Dance.

Återställ Våtmarker har även synts på scenen under Idolfinalen, Allsång på Skansen och under finalen i Svenska Cupen. Under Melodifestivalen i Malmö skapade Återställ Våtmarker stora rubriker då en forskare från Lund sprang upp på scenen under Loreens uppträdande. Återställ Våtmarker har även gjort sig kända för sina motorvägsblockader på Stockholms infartsleder under 2022.

– Jag är bara 18 år. Hela mitt liv är på väg att förstöras. Makthavarna sitter helt passiva och ser på när min framtid bokstavligen brinner upp. Jag vill att min röst ska höras. Jag vill att de ska få veta att det är vidrigt att de fullständigt struntar i mitt liv, säger Otis Geijer som sprang ut på scenen med en banderoll.

Nyligen var Återställ Våtmarker ute och demonstrerade på gatorna i Stockholm varje morgon under två veckor. Samtidigt stördes riksdagsdebatter under åtta tillfällen.

– Under ett år har vi krävt det enklaste och enligt IPCC mest effektiva sättet att minska koldioxidutsläppen, att återställa utdikade våtmarker och förbjuda den skadliga torvbrytningen. Människor känner en enorm förtvivlan över nu och läget blir allt mer desperat. Med tanke på forskarnas varningar inför sommarens hetta är det fullt förståeligt att unga människor gör precis allt de kan för att uppmärksamma politikernas totala svek, säger Roxy Farhat, presstalesperson för Återställ Våtmarker.
Återställ Våtmarkers krav till regeringen är: att regeringen med omedelbar verkan förbjuder den destruktiva torvbrytningen. Marker där det bedrivits torvbrytning ska omgående återställas till livskraftiga våtmarker.

Återställ Våtmarker startade i slutet av mars 2022. Och är en sammanslutning av människor, som genom fredligt motstånd ämnar att tvinga den svenska regeringen att förbjuda torvbrytning och återställa våtmarker för att ta det första nödvändiga steget mot att skydda sin befolkning istället för att förgöra den. Återställ Våtmarker är en del av ett internationellt nätverk (A22-Network) av motstånd som sker i 11 olika länder.

Återställ Våtmarkers rekrytering, träning, marknadsföring och utbildning stöttas av Climate Emergency Fund.

Presstalesperson: Roxy Farhat
vatmarker@protonmail.com
070-478 34 43

Presstalesperson: Helen Wahlgren
vatmarker@protonmail.com
0762 160 268

2 thoughts on “Let’s Dance-finalen avbröts av Återställ Våtmarker

  1. Det är fantastiskt att ni gör detta!!
    Tack. Ska se hur jag kan stötta denna rörelse.

  2. Hjälp till i Ukraina att få stopp på kriget.
    Där är det mycket mer utsläpp än i våtmarker.

Comments are closed.