IDAG AVSLUTAS TVÅ VECKOR AV AKTIONER

slow walk

Tack till alla er som gick långsamt och hävdade er grundlagsskyddade rätt att demonstrera!

Vi har varit överallt på gatorna i innerstan. Demonstrerat på Västerbron, Liljeholmsbron och på väg upp mot Tranebergsbron där ett helt demonstrationståg blev gripna. Över Skanstullsbron kom vi inte. Där får bara Bajen gå tydligen. I skrivande stund ansåg polisen plötsligt att det var olagligt att demonstreara på Västerbron. Det är verkligen både märkligt och anmärkningsvärt att det kan finnas sådan nyckfullhet kring tolkningen av vår demonstrationsfrihet.

Tack till alla er som gick i sympatidemonstrationer för de fredliga demonstranterna som blev anhållna.

Det var också mäktigt att fylla Stockholms gator en soldränkt lördag med tusentals vår-nyvakna stockholmare som åskådare på caféer och restauranger, på kajerna och torgen. Sju tåg med långsamma demonstrationer delade upp sig i rondellen Sergels Torg och vandrade ut i en stjärnformation, ut genom stan. När vi kom tillbaka bestämde sig polisen för att demonstrationen var olaglig.

Det kommer vi aldrig att acceptera. En demonstration måste vara störande för att ha möjlighet att påverka. Detta slås fast i Europakonventionen såväl som i svensk grundlag. Graden av störning ska tillåtas stå i relation till budskapets angelägenhet.

Vi är på väg mot total klimatkollaps och människor dör redan idag. Det är både vår moraliska rätt och vår moraliska plikt att vara ute på gatorna i denna mörka tid då politikerna ökar utsläppen.

I Riksdagen har 11 personer varit inne och stört debatterna. Det är helt rimligt att skrika ut sin oro och sorg i riksdagen när klimatkatastrofen hotar vår civilisation och allt vi bryr oss om. Vi har 30 år av misslyckanden bakom oss. Politikerna sviker oss fullständigt. Denna totala avsaknad av agerande är ett förräderi. Vi är på väg mot en samhällskollaps och politikernas passivitet är dödlig.

I sommar stänger vi ner torvindustrin. Torv är fossilt och skadligare än kol. olja och gas. Det är skandalöst att torvbrytningen ökar i vårt land. vad som krävs är ett nationellt krisprojekt där vi återställer våtmarker.

I september ses vi igen och blir hundratal på motorvägarna.

Anmäl dig här: Ruta att klicka på https://actionnetwork.org/forms/var-en-del-av-den-forandring-du-vill-se/