Statligt finskägda Neova gräver upp Återställ Våtmarkers pluggar

Grimsås utdikade mosse med företaget Nexans i bakgrunden

– Vi har fått veta att Länsstyrelsen i Västra Götaland är på väg att bevilja Neova tillstånd att köra ut på Grimsås mosse och öppna upp dikena som vi pluggat igen. Vi kommer inte låta det ske, säger Helen Wahlgren, talesperson för Återställ Våtmarker.

Under Kristi himmelsfärdshelgen var Återställ Våtmarker ute på Grimsås mosse och satte 68 pluggar i Neovas diken. Trots överklaganden om att anlägga ett dagbrott för energitorv vid Grimsås och ärendet inte är avslutat har Neova under vårvintern dikat ur hela området. Vattnet som forsade ut ur mossen har Återställ Våtmarker stoppat upp för att skydda mossen från att bli dränerad på vatten.

– Vi har återskapat den natur Neova ödelagt. Om våra pluggar får sitta kvar kommer mossen till slut återhämta sig från den totala massaker Neova åsamkat den. Vi tycker det är upprörande att Neova totalt kör över människorna som bor i Grimsås. Ingen vill ha en torvgruva intill sitt hem. Vi är beredda att åka dit och skydda pluggarna, säger Alfred Westh, presstalesperson för Återställ Våtmarker.

Kommande torvbrytning hotar också Nexans AB’s dammkänsliga produktion av fiberoptik. En industri som jobbar med elektrifiering hotas att ersättas av ett dagbrott för klimatskadlig energitorv. Nexans är en av de fem aktörer som överklagat Länsstyrelsens beslut att bedriva torvbrytning på Grimsås mosse. Nu ger alltså Länsstyrelsen Neova tillstånd att åka ut på mossen och öppna upp dikena.

– Vi står inför ett klimatsammanbrott. Forskare menar att vår jord kommer bli två grader varmare 2030. Kan vi ens föreställa oss vad det innebär? Vi bokstavligen kastar de unga rakt in i framtida skogsbränder, dränker dem i översvämningar. Vi tänker se till att torvbrytning blir förbjudet i Sverige. Torvbrytningen släpper ut mer än inrikesflyget. Länsstyrelsen i Västra Götaland måste ta sitt ansvar, säger Helen Wahlgren.

Plugg i ett av dikena på mossen.

Helen Wahlgren, talesperson
0762 160 268

vatmarker@protonmail.com

Alfred Westh, presstalesperson
070 890 69 62

vatmarker@protonmail.com


Återställ Våtmarker är en del av ett internationellt nätverk (A22-Network) en motståndsrörelse som finns i 12 olika länder.