Tre klimataktivister dömda för sabotage

Pressmeddelande 9 februari

På torsdagseftermiddagen meddelade Södertörns tingsrätt sin dom mot tre personer som deltagit i Återställ Våtmarkers motorvägsblockader. Samtliga döms till villkorlig dom.

– Jag har ställts inför rätta och dömts för att jag har vägrat stå tyst vid sidan av och se på medan förgörelsen av vårt enda hem pågår. De som gör sig skyldiga till sabotage är makthavarna som fortsätter elda på katastrofen, säger Li Wångblad, engagerad i Återställ Våtmarker och en av de dömda.

Det var den 22 augusti 2022 som de tre personerna, tillsammans med övriga deltagande, greps under en motorvägsblockad där miljörörelsen gick ihop till ett samarbete mellan Återställ Våtmarker, Extinction Rebellion Sverige och Extinction Rebellion Finland. Fler personer väntar på åtal eller rättegång för detta tillfälle.

Återställ Våtmarker har sedan i mars gjort ett tjugotal motorvägsblocker på Stockholms infartsleder och även synts protestera i andra sammanhang, senast i direktsändning under Idolfinalen i TV4. Människor i olika åldrar har engagerat sig i rörelsen för att varna för klimatkatastrofen och kräva att Sveriges regering gör det som krävs.

Kravet om att restaurera utdikade våtmarker för att sänka utsläppen har blivit allt mer uppmärksammat. Torrlagda våtmarker släpper ut lika mycket koldioxid som hela Sveriges biltrafik, motsvarande ca. 25% av de territoriella utsläppen enligt Naturvårdsverket. I januari meddelade rörelsen att de kommer att rikta in sig på torvindustrin år 2023.

Återställ Våtmarker är en del av ett större nätverk, A22 Network, som består av klimatrörelser i 10 länder som alla använder liknande metoder. Även i andra länder än Sverige har regeringar slagit ner hårt mot klimatrörelsernas aktioner. Tidigare i veckan dömdes en person i Storbritannien till fängelse för “Contempt of Court”, då han inte hade åtlytt domarens order om att inte tala om klimatkrisen som anledning till sitt engagemang under förhandlingen.


Presstalesperson för Återställ Våtmarker:

Helen Wahlgren

076-216 02 68

vatmarker@protonmail.com