Brev till Regeringen 20230123

Till Ulf Kristersson och regeringen

Torv är Sveriges bruna kol

Nu är det er tur. Visa att ni på allvar tänker ta tag i den livshotande situation vi befinner oss i. Visa att ni tar er viktigaste uppgift på största allvar; att skydda och värna liv.

Tidigare regering har genom att ignorera det billigaste och enklaste förslaget att kraftigt sänka utsläpp av växthusgaser i Sverige visat att de inte ser klimatpolitiken som något annat än symbolpolitik. Nu har ni er chans.

Låt oss få ordning på klimatet. Att återställa våtmarker är det effektivaste sättet att få ner utsläppen av växthusgaser enligt IPCC. En sifo-undersökning utförd av Kantar Public visar nu också att 75% av svenska folket tycker att det är viktigt att återställa våtmarker.

Nu skärper Återställ Våtmarker kravet.

Sverige behöver omedelbart sänka utsläppen av växthusgaser. Det första steget är att regeringen förbjuder den destruktiva torvbrytningen och ser till att dessa utdikade torvmarker istället återväts så att de kan börja binda koldioxid igen och myllra av liv. Det är dags att riva alla avtal med utländska företag som bryter torv i Sverige. Det är dags att bedriva klimatpolitik på riktigt.  

  • Återställ Våtmarker kräver att regeringen med omedelbar verkan förbjuder den destruktiva torvbrytningen.
  • Marker där det bedrivits torvbrytning ska omgående återställas till livskraftiga våtmarker.


Jordens yta består till 3 procent av torvmarker. Orörda torvmarker lagrar mer än dubbelt så mycket koldioxid som världens alla skogar tillsammans. Vårt land är ett av världens mest torvtäta länder och hela 15 % av landarealen består av torvmarker. 


Torv är vårt lands bruna kol. Torv släpper ut mer koldioxid än kol, olja och gas när den eldas i värmeverk eller används i planteringsjord. Detta sker mitt i den största katastrofen i mänsklighetens historia.

FN:s miljöprogram, UNEP, meddelar nu att finansieringen till naturbaserade lösningar måste dubbleras till 2025 och tredubblas till 2030 för att vi ska ha en chans att stävja den globala uppvärmningen och stoppa artutrotningen. Enligt en helt ny rapport från Stockholm International Water Institute, SIWI, är restaurering av våtmarker och torvmarker avgörande. Globalt står udikade torvmarker för 6 % av världens koldioxidutsläpp. Levande våtmarker täcker endast 7 % av jordens yta men innehåller sådana mängder koldioxid att vi skulle öka utsläppen med så mycket som en tredjedel ifall dessa marker gick förlorade.

Mänskligheten står inför en förödande situation som kräver genomgripande samhällsförändringar. Vad tänker du och din regering göra, Kristersson? Att fortsätta som förut och totalt ignorera det största hotet mot mänskligheten vore skandalöst och ett oförsvarligt svek.

Er nuvarande politik tar oss spikrakt mot en klimat- och samhällskollaps, en kollaps som kommer innebära ofattbara förluster av liv och driva en miljarder människor på flykt. Enligt FN:s migrationsorgan IOM, kommer var tionde människa vara klimatflykting 2050. Vår jord är i allt snabbare takt på väg att bli obeboelig och vägen dit kantas av dricksvattenbrist, förlorade skördar, svält och konflikter. 

Ett permanent anslag på 200 miljoner per år till våtmarker kan tyckas bra men det är småpotatis. Ni kan bättre än så. Hittills har Sveriges tidigare regeringar bara återställt ca 4 promille av all den utdikade våtmark som går att återställa och den mycket skadliga torvbrytningen fortgår.

Det är hög tid att ändra på detta nu.

Återställ Aktioner kommer påbörja nya fredliga klimataktioner den 17 april om ni inte innan dess bjudit in Återställ Våtmarker till ett öppet offentligt samtal för att diskutera och fatta beslut kring frågan om förbud mot torvbrytning.

Våra barns framtid hänger på vad vi gör nu. Därför ser vi inget annat val.

Med fredliga hälsningar
Återställ Våtmarker

vatmarker@protonmail.com