Klimataktivist på scenen mitt under idolfinalen

2022-11-25

Klimataktivisterna tar till nya metoder för att nå ut med sitt budskap och väljer att störa idolfinalen mitt under TV4:s livesändning på fredagskvällen. Klimatrörelsen Återställ Våtmarker har tidigare genomfört en liknande protest under säsongsavslutningen av Allsång på Skansen.

En våg av sensationella klimataktioner har på senare tid utförts i flera olika europeiska länder. Särskilt stor uppmärksamhet har soppaktioner mot berömda konstverk fått men nu väljer klimataktivisterna även att störa evenemang som når miljoner TV- tittare och använder Idolscenen för att nå ut med sitt budskap.

– Vi älskar också musik. Men vi älskar livet ännu mer. Vi har ingen framtid om vi inte gör allt för att stoppa den globala uppvärmningen. Varför ska vi studera och utbilda oss när jorden är på väg att bli obeboelig? Varför ska vi skaffa familj och barn när livet på jorden kommer vara fyllt av konflikter, svält och död. Vad som väntar är ett jävla skitliv för oss unga. Och vi tänker inte längre stå tysta i publiken och bara se på, säger Moa Widmark som gjorde idolaktionen.

Tele2 Arena var i stort sett fullsatt inför fredagskvällens idolfinal. Under en kortare stund kunde klimataktivisten stjäla rampljuset från artisterna innan hon avlägsnades från scenen.

– Makthavarna sviker oss alla gång på gång. De väljer sina egna ekonomiska intressen framför att garantera unga människor ett tryggt liv i framtiden. Om våra politiker fortsätter att prioritera bort, nonchalera och förneka klimatkrisen väntar en global katastrof och alla har rätt att få veta det. Därför gör jag detta, menar Moa Widmark.

I flera länder har unga aktivister de senaste veckorna gjort aktioner som skapat stor debatt internationellt. I England genomförde två unga personer från Just Stop Oil den mycket uppmärksammade soppaktionen mot Van Goghs världsberömda solrosmålning på National Gallery i London. Liknande konstaktioner har gjorts i Italien av Ultima Generazione och även av Letzte Generation i Tyskland. I Potsdam kastade unga aktivister potatismos på en Monettavla. Aktivisterna väljer giganterna bland de världsberömda konstnärerna. Återställ Våtmarker, som ingår i samma internationella nätverk som Just stop oil, Ultima Generazione och Letzte Generation, valde under fredagskvällen idolscenen.

– Vad är värt mest? En idolfinal eller vår framtid? Vi vägrar vara åskådare till vår egen undergång. Våra politiker sviker oss. Deras politik är dödlig, och det är vidrigt att allt bara fortsätter som vanligt. Vilket jäkla svek mot oss. Det är vår framtid det handlar om. Res er upp. Gå ut på gatan och kräv förändring, säger Moa Widmark.

Återställ Våtmarker har gjort flera uppmärksammade klimataktioner det senaste halvåret. Förutom att sätta sig på motorvägar har rörelsen även stört fotbollsmatcher för att nå ut med sitt budskap. På senare tid har frågan om våtmarkernas betydelse för att få ner växhusgasutsläppen aktualiserats allt mer i debatten. Regeringen har t.ex. lagt fram en åtgärd som innebär att ett årligt permanent anslag på 200 miljoner kronor ges till återställande av utdikade våtmarker. Presstalespersoner från Återställ Våtmarker menar dock att detta, förutom att anslaget är en minskning jämfört med tidigare anslag, är fullständigt otillräckligt.

– Det är småpotatis. Det krävs ett nationellt krisprojekt. Forskare är helt eniga om att vi måste återställa naturliga kolsänkor om vi ska ha minsta chans. Dessutom måste den oerhört skadliga torvbrytningen förbjudas. Det är skandal att vi fortfarande bryter torv i Sverige när det blir förbjudet i allt fler länder, säger Josefin Eidrup Dahlberg, presstalesperson för Återställ Våtmarker.

Talesperson på plats: Moa Widmark
vatmarker@protonmail.com
073 – 039 71 35

Presstalesperson: Josefin Eidrup Dahlberg
vatmarker@protonmail.com
070 – 389 25 10

Fakta om A22 Network:
A22 Network är ett internationellt nätverk som består av 11 olika länder. Kampanjerna i de olika länderna använder liknande metoder och strategier för att uppmärksamma den eskalerande klimatkatastrofen. Nätverket har gjort sig känt genom sina motorvägsblockader och på senare tid klimataktioner mot kända konstverk. 
Återställ Våtmarkers rekrytering, träning, marknadsföring och utbildning stöttas av Climate Emergency Fund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *