Nea Franks ord inifrån häktet

Jag är arg. Fruktansvärt arg.

Enligt FN:s senaste klimatrapport går vi mot en uppvärmning på runt 3℃ vid århundradets slut. Vi har undertecknat Parisavtalet där vi förbinder oss att hålla oss väl under 2℃. För att klara det här målet måste vi halvera våra utsläpp till år 2030.

Som det ser ut har varken vår regering eller några andra länders makthavare några högre ambitioner eller planer för att uppfylla sina åtaganden.

Och varför gör det mig så förbannad?

Jo, för att vi redan nu har den högsta koldioxidhalten i atmosfären på 3 miljoner år. Värmerekord på värmerekord slås. Vi ser extrema värmeböljor, fåglar som faller från himlen av värmeslag, förstörda skördar, allt våldsammare orkaner, de värsta översvämningarna och svältkatastroferna vi upplevt. Vi har nu miljoner människor på flykt.

Vi kan se lite längre fram, ungefär 30 år, då våra barn och barnbarn ska leva. Då beräknas ¼ av jordens yta vara obeboelig. Kommer vi ta emot dessa miljoner flyktingar med öppna armar? Eller rustar vi delvis upp vår militära kapacitet för att kunna försvara den rika världens gränser mot framtida flyktingvågor?

En sådan värld vägrar jag ge i arv.

Både Sverige och resten av världen har totalt misslyckats med sin klimatpolitik. Koldioxidutsläppen fortsätter öka – förra året till nya rekordnivåer. Grönlandsisen har redan nått sin tipping point – isen kommer att smälta – och den för Västantarktis kommer vi att passera inom en snar framtid. Det ger en havsnivåökning på 11 meter, även om det tar några hundra år.

Det vägrar jag ge i arv.

Om vi i ett av världens rikaste länder med bland de högsta koldioxidutsläppen per invånare inte har råd att ställa om till ett fossilfritt samhälle – vem har då råd?

Nu vill jag fråga vem det är som begår sabotage. Jag som genom fredliga demonstrationer i civil olydnad försöker väcka opinion och få våra makthavare att agera mot pågående klimatkatastrof? Eller regeringen som medverkar och samtycker till en pågående och framtida klimatkatastrof, ett sjätte massutdöende och ett globalt folkmord?

Jag anser att det är dessa makthavare som borde ställas till svars för sabotage och för högförräderi mot sitt folk, sitt land och kommande generationer.

Nea Frank, häktad klimataktivist