Pressmeddelande 2022-09-30

Återställ Våtmarker gör motstånd tills regeringen möter kravet

Pressrelease 30e september

Samma dag som rättegången för 12 klimataktivister påbörjas i Solna Tingsrätt blockerar Återställ Våtmarker-supporters ännu en gång en motorväg in till Stockholm. 9 personer har satt sig ner på Nynäsvägen i höjd med Skogskyrkogården,  väg 73 vid Gubbängen, för att kräva att regeringen gör sitt jobb och skyddar sin befolkning från den globala uppvärmningen. Återställ Våtmarkers krav är att regeringen förbjuder den skadliga torvbrytningen och återställer dessa utdikade marker.

– Människor kommer aldrig sluta göra det som är rätt, oavsett vad som sker med dem. De som deltar i demonstrationerna vet att det kan innebära fängelse, men de gör det ändå för att vi inte har råd att förlora, säger Pontus Bergendahl, presstalesperson för Återställ Våtmarker

Nio personer har suttit häktade sedan den 29 augusti efter en demonstration på E4:an. Häktningar efter fredliga klimatdemonstrationer har aldrig tidigare skett i svensk rättshistoria. I Solna Tingsrätt står idag 12 personer åtalade för sabotage efter klimataktionen på E4:an. Rättegången är omtalad och drar uppmärksamhet till sig bland annat efter den artikel som Amnesty, Greenpeace och Civil Rights Defenders skrev i DN debatt den 23 september. Debattörerna menar att “demonstrationsrätten är en central byggsten i varje demokratiskt samhälle. I Sverige skyddas den i grundlagen och genom ett antal internationella konventioner. Även civil olydnad omfattas av demonstrationsrätten så länge våld inte används.”

– Politikernas och världens makthavares fortsatta förstörelse av vår jord är det yttersta sveket mot oss alla. I över 50 år har forskningen varit tydlig: ställer vi inte om samhället nu är hela civilisationen hotad. Det lidande vi nu ser i de länder som drabbas värst av klimatförändringarna är ofattbart. Människor förlorar allt de älskar. Återställ Våtmarker kommer fortsätta med fredlig civil olydnad tills vi blir hundratals på vägarna och ser den förändring som krävs. Det är vår moraliska skyldighet, säger Pontus Bergendahl.

Återställ Våtmarker har sedan i slutet på mars blockerat motorvägar för att uppmärksamma klimatkatastrofen och det faktum att politikerna inte minskar koldioxidutsläppen i den takt som forskarna menar är helt nödvändig. Redan den 8 mars skickade Återställ Våtmarker ett brev till Magdalena Andersson och dåvarande regeringen med rörelsens krav om att förbjuda torvbrytning samt att snarast återställa dessa utdikade våtmarker. I våtmarker finns mer kol lagrat än i alla världens skogar, enligt Naturvårdsverket. Helt nyligen uppmärksammades också betydelsen av att återställa våtmarker av Aktuell Hållbarhet.

– Vi har bara 2-3 år på oss att vända utvecklingen och hindra en okontrollerbar uppvärmning. Lyckas vi inte kommer dagens unga tvingas leva i en värld som tillintetgörs av konflikter, svält, och fullständigt kaos. Det som nu sker kommer bli ett massmord på en hel generation. Klimatkatastrofen är det största hotet mot mänskligheten någonsin, och vi måste göra allt vi kan för att ge världens unga en framtid värd att leva, säger Pontus Bergendahl.

Presstalesperson Återställ Våtmarker:Pontus Bergendahl
070-914 62 24
vatmarker@protonmail.com

Återställ Våtmarker är en del av A22Network

Nätverket A22 har vuxit fram utifrån en önskan om att engagera många i fredligt motstånd under de närmaste tre åren. Målet är att skapa genomgripande politiska och ekonomiska förändringar i samhället. Det står helt klart att bara en sådan snabb omvälvande förändring kan rädda mänskligheten från fullständig ekologisk och social kollaps. Förutom strategier i fredligt civilt motstånd har nätverket även en vision om en förnyad demokrati och ett samhälle grundat på social hållbarhet.

Mer info om motståndet Återställ Våtmarker
Sverige:
https://www.återställvåtmarker.se
https://www.facebook.com/aterstallvatmarker

Övriga länders fredliga motstånd:

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *