Återställ Våtmarkers dom, presskonferens Solna Tingsrätt 24/10


Vid Solna Tingsrätt kl.11:10 – 11:45 på måndag 24/10 bjuder åtalade Återställ Våtmarker-deltagare in till presskonferens i samband med att domen för klimataktionen den 29de augusti meddelas. Ett flertal av de personer som deltog i motorvägsblockaden kommer finnas på plats vid Tingsrätten. De menar att motståndet mot förgörelsen av livet måste fortsätta.

På presskonferensen kommer de åtalade att göra uttalanden om sin inställning till domen och vad de tänker göra efter att domen delges. Det kommer finnas tid för frågor. 


Det har gått tre veckor sedan rättegångsförhandlingar hölls under två dagar i Solna Tingsrätt och på måndag kl 11.00 meddelas domen. Alla som deltog i motorvägsblockaden den 29de augusti på E4:an menar att motståndet måste fortsätta oavsett vad domen blir.

Misstanken är sabotage, eller försök till sabotage (hindrande av den allmänna samfärdseln). Åklagaren har yrkat på fängelse i 6 månader. Försvaret hävdar nöd och demonstrationsrätt, och yrkar på frigivning. 

– Vi bara måste ut på vägarna igen. I Riksdagen står nu ledamöter och uttryckligen säger att det inte finns någon klimatkris samtidigt som barn och vuxna dör på Afrikas Horn i den värsta torkan på ett halvt sekel. Den globala uppvärmningen betyder massvält. Det är vidrigt att makthavarna får fortsätta sitt dödsprojekt, säger Nea Frank, en av de personer som deltog i motorvägsblockaden på E4:an.

Återställ Våtmarker har sedan i mars gjort ett tjugotal motorvägsblocker på Stockholms infartsleder. Helt vanliga människor i alla åldrar och yrken har satt sig på vägen för att berätta om klimatkatastrofen. Återställ Våtmarkers krav om att restaurera utdikade våtmarker för att minska utsläppen har blivit allt mer uppmärksammat. Torrlagda våtmarker släpper ut lika koldioxid som hela Sveriges biltrafik, vilket motsvarar ca. 25% av våra nationella utsläpp enligt Naturvårdsverket. 

– Jag sitter gärna i fängelse för att försöka rädda miljarder människors liv. Det är min plikt som medborgare att göra motstånd mot en regering som förråder sin egen befolkning, säger Viktor Jonsson som också deltog i motorvägsblockaden.

Återställ Våtmarker är en del av ett större nätverk, A22 Network, som består av 11 länder. Det pågår nu liknande motstånd i ett flertal andra länder. I England blockerar Just Stop Oil vägar runt regeringsområdet Westminster. Människor protesterar mot den brittiska regeringens planer på att öppna upp ett hundratal nya gas- och oljeprospekteringar. Nyligen genomfördes också en omtalad aktion på National Gallery i London mot en av Van Goghs kända solrosmålningar då två unga aktivister kastade tomatsoppa på verket.

– Vi måste vara där det gör skillnad. Det räcker inte att demonstrera inne i city. Det tar ingen någon som helst notis om. Människor blir upprörda över att bli några minuter försenade till jobb eller skola och vi förstår det. Samtidigt tror jag att merparten av folket i Sverige är fullt medvetna om att klimatkrisen är ett reellt hot mot allt liv på vår jord. Jag tror att människor stödjer oss i sak men grejen är att fler behövs på motorvägarna och jag tror att de kommer väldigt snart, säger Anders Bäcklund som är engagerad i Återställ Våtmarker.Presstalespersoner Återställ Våtmarker:
Helen Wahlgren
0762 160 268

vatmarker@protonmail.com


Återställ Våtmarker är en del av A22Network

Nätverket A22 har vuxit fram utifrån en önskan om att engagera många i fredligt motstånd under de närmaste tre åren. Målet är att skapa genomgripande politiska och ekonomiska förändringar i samhället. Det står helt klart att bara en sådan snabb omvälvande förändring kan rädda mänskligheten från fullständig ekologisk och social kollaps. Förutom strategier i fredligt civilt motstånd har nätverket även en vision om en förnyad demokrati och ett samhälle grundat på social hållbarhet.

Mer info om Återställ Våtmarker
Sverige:
https://www.återställvåtmarker.se
https://www.facebook.com/aterstallvatmarker

Övriga länder i A22:

Just Stop Oil (Storbritannien)

Save Old Growth (Kanada)

Fireproof Australia (Australien)

Letzte Generation (Tyskland)

Dernière Rénovation (Frankrike)

Ultima Generazione (Italien)

Stopp Oljeletinga! (Norge)

Renovate Switzerland (Schweiz)

Declare Emergency (USA) 

Restore Passenger Rail (Nya Zeeland)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *