Pressmeddelande 2022-06-08

Återställ Våtmarker blockerar rusningstrafik på fem platser samtidigt

Pressrelease 8 juni

Under morgonen genomförde Återställ Våtmarker flera vägblockader runt om i Stockholms innerstad på högt trafikerade vägar in mot stan. Blockaderna orsakade stora störningar. Kampanjen kommer göra liknande innerstadsaktioner under dagen och veckan för att öka trycket på regeringen att agera på klimatkatastrofen.

– Förra året uppmanade Johan Rockström, professor och chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research i direktsändning på TV4 makthavarna att ta ansvar. Detta var vad han sa: “Det är hög tid för dig, liksom för oss alla att ta ansvar, klimatet och jordens ekosystem befinner sig i en kris som hotar hela mänskligheten”. Men våra politiker har inte tagit ansvar. Den ovilja att agera som vi nu ser hos makthavarna är inget annat än ett brott mot mänskligheten, säger Josefin Eidrup Dahlberg, presstalesperson för Återställ Våtmarker.

Återställ Våtmarker ingår i ett internationellt nätverk, A22 Network. Flera länder i Europa och övriga världen är en del av detta större fredliga civila motstånd. Samtliga länder har tydliga, självklara krav och ställer regeringar inför pinsamma dilemman. Kampanjerna som ingår i nätverket genomför olika slags vägblockader, bland annat motorvägsblockader, och kommer fortsätta med dessa aktioner tills dess att deras krav blir uppfyllda.

– Vi har ytterligare en misslyckad och hårt kritiserad klimatkonferens bakom oss, Stockholm +50. Det är helt uppenbart att det nu bara är vanliga människor som måste ta ansvar för att åstadkomma förändring. Människor kommer sitta på vägarna tills dess att regeringen återställer de utdikade våtmarkerna, säger Josefin Eidrup Dahlberg.

Kampanjens krav är att regeringen i första hand förbjuder den mycket skadliga torvbrytningen 2023 samt återställer dessa till levande våtmarker igen.

– Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll menar att Sverige inte kan sänka sina klimatutsläpp med de 21% årligen som krävs för att vi ska hålla vår del av Parisavtalet. Återställ Våtmarker har lösningen. Torrlagda våtmarker läcker uppåt 25% växthusgaser varje år. Bara proppa igen dikena, säger Alfred Westh, presstalesperson för Återställ Våtmarker.

Presstalesperson: Alfred Westh
vatmarker@protonmail.com
070-890 69 62

Presstalesperson: Josefin Eidrup Dahlberg
vatmarker@protonmail.com
070-389 25 10

Bilder och foto kommer läggas upp här:
Foto till press Återställ Våtmarker

FAKTA:
Kampanjens krav

Sverige behöver omedelbart minska utsläppen av växthusgaser. 

  • Kampanjen Återställ Våtmarker kräver att regeringen börjar återställa Sveriges utdikade våtmarker skyndsamt och i stor skala.  
  • Ett första steg i rätt riktning är att regeringen förbjuder den oerhört skadliga och onödiga torvbrytningen och ser till att dessa utdikade torvmarker istället återväts, så att de kan börja binda koldioxid igen och myllra av liv. 
  • Brytning av torv måste förbjudas i Sverige från och med år 2023.
  • Marker där det bedrivits brytning av torv ska direkt återställas till livskraftiga våtmarker.

Fakta om Våtmarker
Bara ca 4 promille (0,04 %) av utdikade våtmarksarealer är återställda.

Förutom att våtmarker binder koldioxid ökar den biologiska mångfalden och nya rekreationsområden skapas. Våtmarker har dessutom andra avgörande positiva faktorer. De hämmar och begränsar översvämningar vid kraftiga skyfall och regn. Våtmarker fyller på livsviktiga grundvattenreserver samt minskar övergödning i vattendrag, sjöar och hav.

Jordbruksverket bedömer att den mest effektiva metoden för att kraftigt minska utsläppen av växthusgaser från bördig jordbruksmark är att återställa dessa till våtmarker.

Skogsstyrelsen säger att fler våtmarker måste återställas för att begränsa uppvärmningens skador på skogsbruket.

Mer info om kampanjerna:
Sverige
Återställ Våtmarkers hemsida
Återställ Våtmarkers facebook

Kampanjer i andra länder i A22 Network
Just Stop Oil
Save Old Growth
Fireproof Australia
Letzte Generation
Dernière Rénovation

Stopp Oljeletinga!
Declare Emergency
Renovate Switzerland
Ultima Generazione

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *