Återställ Våtmarker och Letzte Generation ställer upp i EU-valet som del av A22 Network

Pressmeddelande 7 feb 2024

Sveriges Återställ Våtmarker tillsammans med Tyska Letzte Generation går ut som de första kampanjerna i A22 Network och meddelar att de ställer upp i EU-valet.

Pressmeddelande 7 feb 2024

Sveriges Återställ Våtmarker tillsammans med Tyska Letzte Generation går ut som de första kampanjerna i A22 Network och meddelar att de ställer upp i EU-valet.

–  Det finns inga partier att rösta på så vi måste själva ställa upp i EU-valet. Vi räds inte att ta plats i parlamenten. I EU kommer vi att ge makten till folket via medborgarråd. Vi kandiderar alltså för att bli ersatta, säger Helen Wahlgren, medgrundare till Återställ Våtmarker och 1’a på Klimatalliansens EU lista.

Idag lanserar samtidigt Återställ Våtmarker och Letzte Generation att vi ställer upp i EU-valet. Tyska Letzte Generation är som svenska Återställ Våtmarker del av det internationella nätverket A22 Network som med fredligt civilt motstånd som metod arbetar för att förhindra en klimatkatastrof. 

I somras överlät Klimatalliansen sin partiregistrering till den breda klimatrörelsen. En nomineringskommité, oberoende från Klimatalliansen, bestående av representanter från klimatrörelsen satte därefter listan till EU-valet. Listan toppas nu av Helen Wahlgren (1) och Pontus Bergendahl( 2), båda aktiva i Återställ Våtmarker. På 12’e respektive 17’e plats återfinns även Rufus Rune och Janine O’Keeffe som också är aktiva i Återställ Våtmarker.

–  Vi står inför inför en klimatkollaps som hotar själva grunden för våra samhällen. Samtidigt ser vi ett politiskt haveri som omöjliggör varje form av genomgripande omställning. Tiden för små steg är förbi, vi står för revolutionära förändringar av samhället om vi ska undvika en total katastrof. Det kan endast lösas  med mer demokrati och mer inkludering av medborgarna i den politiska processen, säger Pontus Bergendahl, aktiv i Återställ Våtmarker och 2’a på Klimatalliansens EU-lista.

–  Nu vill vi föra in vårt motstånd från gatan till parlamentet, säger Hinrichs från Letzte Generation på en presskonferens


Återställ Våtmarker startade i slutet av mars 2022. Och är en sammanslutning av människor, som genom fredligt motstånd ämnar att förbjuda torvbrytning och återställa våtmarker för att ta det första nödvändiga steget mot att skydda sin befolkning istället för att förgöra den. Återställ Våtmarker är en del av ett internationellt nätverk (A22-Network) av motstånd som sker i 12 olika länder.

Återställ Våtmarkers rekrytering, träning, marknadsföring och utbildning stöttas av Climate Emergency Fund.

Presstalesperson
Pontus Bergendahl
070-914 62 24

Presstalesperson
Helen Wahlgren
076-216 02 68