Totalstopp vid universitetet

Pressmeddelande 19 september 2023

Nu på morgonen genomför Återställ Våtmarker ännu en motorvägsblockad i rusningstrafiken. Elva personer har satt sig på Roslagsvägen mitt framför Stockholms universitet. För de allra flesta är det allra första gången de deltar i en Återställ Våtmarker-demonstration för att uppmärksamma politikernas misslyckande.

– Här inne på universitetet studerar många unga för sin framtid, och skuldsätter sig på vägen. Men för många är det en framtid som aldrig kommer att infrias om vi inte gör motstånd mot den klimatpolitik som förs. Klimatkatastrofen kommer slå sönder våra samhällen: politiskt, ekonomiskt och socialt. Därför går vi ut på vägarna, säger Roxy Farhat, presstalesperson på Återställ Våtmarker.

Detta är den andra motorvägsblockaden på en vecka och rörelsen planerar ännu en på lördag. Enligt rörelsen kommer nästa blockad ha en förannonserad plats för att göra det möjligt för många att delta eller ge sitt stöd genom att stå bredvid.

– Vi har inget annat val än att agera och försöka göra det vi kan för att skaka om samhället. Vi behöver alla vara ute på motorvägarna för det är det enda moraliskt rätta att göra när vi håller på och förlorar precis allt. Klimatkatastrofen innebär ett ofattbart lidande för människor överallt på vår jord och människor dör just i detta nu.

Helen Wahlgren, presstalesperson för Återställ Våtmarker.

Tidigare har rörelsen Återställ Våtmarker synts på scenen under Idolfinalen, Allsång på Skansen och under finalen i Svenska Cupen. Återställ Våtmarker skapade också stora rubriker då en forskare från Lund sprang upp på scenen under Loreens uppträdande i Melodifestivalen i Malmö. Även aktionen mot en Monet-tavla då skyddsglaset smetades ner med färg väckte stor uppmärksamhet. Återställ Våtmarker har även gjort sig kända för sina motorvägsblockader på Stockholms infartsleder sedan 2022.

– Att allt fler människor väljer att göra motstånd och är villiga att göra stora personliga uppoffringar visar på politikens totala oförmåga att hantera klimatkatastrofen. Makthavarnas passivitet är ett brott mot mänskligheten och de kan inte förvänta sig att människor ska acceptera det i tystnad. Vi agerar för att politikerna inte gör det, säger Roxy Farhat.

– Alla ord är redan sagda. Alla forskningsresultat är redan presenterade
När de orden eller forskningsrapporterna bemöts av lögner eller tystnad återstår bara kroppen. Att sätta sig i vägen. Det går inte att bemöta med varken tystnad eller lögner, säger Jonas som deltar i blockaden.


Återställ Våtmarkers krav till regeringen är: att regeringen med omedelbar verkan förbjuder den destruktiva torvbrytningen. Marker där det bedrivits torvbrytning ska omgående återställas till livskraftiga våtmarker för att omedelbart minska Sveriges utsläpp; skydda mot skogsbränder och torka, rena och fylla på grundvattenreserver samt öka den biologiska mångfalden.

Återställ Våtmarker kommer framöver även att driva demokratiarbete för att tillsammans med andra aktörer arbeta mot en sannare fördjupad demokrati där folket bestämmer genom medborgarråd.

Återställ Våtmarker är en del av ett internationellt nätverk (A22-Network) av motstånd som sker i 11 olika länder.

Presstalesperson
Helen Wahlgren
0762 160268

Presstalesperson
Roxy Farhat
0704783443