Våtmarker-supporter kuppar Mello

Under kvällens delfinal i Malmö gick en person upp på melloscenen med en banderoll som det stod “Återställ Våtmarker” på. Loreens framträdande fick avbrytas.

– Vi har inget annat val än att agera och försöka göra det vi kan för att skaka om samhället. Vad ska vi göra när makthavarna fullständigt ignorerar klimatforskningen? säger David Alcer, doktorand vid Lunds Universitet. För mig handlar det om ansvar, att agera utifrån det forskningen säger att vi behöver göra. Det är min moraliska plikt att larma, allt vad jag förmår. Inget annat vore värdigt för mig som människa och som forskare, avslutar han.

Tidigare har rörelsen Återställ Våtmarker synts på scenen under Idolfinalen, Allsång på Skansen och under finalen i Svenska Cupen. Återställ Våtmarker har även gjort sig kända för sina motorvägsblockader på Stockholms infartsleder under 2022. 

Under 2022 uppmärksammade Återställ Våtmarker allmänheten om att utdikade våtmarker står för 25% av sveriges koldioxidutsläpp. I år skärper rörelsen sitt krav till den nya regeringen och kräver ett omedelbart förbud av torvbrytning. 

– Just nu används våtmarker som en kolgruva. Få är medvetna om att torvbrytningen släpper ut mer koldioxid än kol, olja, och gas. Regeringen säger sig satsa på våtmarker med ena handen, men med den andra tillåter de att torvbrytningen fortsätter, säger Henrik Garbergs presstalesperson för Återställ Våtmarker.

Presstalesperson för Återställ Våtmarker:

Henrik Garbergs

073-751 71 46

vatmarker@protonmail.com

Återställ Våtmarkers rekrytering, träning, marknadsföring och utbildning stöttas av Climate Emergency Fund.

Pressbilder från Återställ Våtmarkers aktioner hittar du här.

Mer info om Återställ Våtmarker:


https://www.återställvåtmarker.se

https://www.facebook.com/aterstallvatmarker

Återställ Våtmarker är del av ett internationellt nätverk för klimatrörelser över världen, A22 Network. Nätverket består av totalt 11 länder.

Övriga länders kampanjer:

Just Stop Oil (Storbritannien)

Stop Fossil Fuel Subsidies (Australien)

Letzte Generation (Tyskland)

Dernière Rénovation (Frankrike)

Ultima Generazione (Italien)

Stopp Oljeletinga! (Norge)

Renovate Switzerland (Schweiz)

Declare Emergency (USA)

Restore Passenger Rail (Nya Zeeland)

Letzte Generation Österreich (Österrike)