Ung kvinna limmar sig på Neovas grävmaskin

Pressmeddelande 24 juli 2024

Återställ Våtmarker har för andra dagen stoppat Neovas grävmaskiner ute på mossen. En ung kvinna har frihetsberövats men en ny grupp är redan på väg ut för att fortsätta blockaden.

Under Kristi himmelsfärd gjorde Återställ våtmarker 68 fördämningar i dikena som Neova grävt upp på Grimsås mosse. Det här har inneburit att mossen på kort tid börjar återhämta sig. Vattnet har stoppats upp och svämmar över dikena och återväter mossen.

– Nu kör Neova ut med sina maskiner och tar upp pluggarna och totalförstör mossen igen. Det är ett svek mot hela Grimsås samhälle. Om företaget Nexans tvingas flytta på grund av torvbrytningen kommer Grimsås samhälle dö ut. Vi tänker inte låta det ske, säger Helen Wahlgren, talesperson för Återställ Våtmarker.

Kommande torvbrytning hotar Nexans AB’s dammkänsliga produktion av fiberoptik. En industri som jobbar med elektrifiering hotas att ersättas av ett dagbrott för klimatskadlig energitorv. Nexans är en av de fem aktörer som överklagat Länsstyrelsens beslut att bedriva torvbrytning på Grimsås mosse. Nu ger alltså Länsstyrelsen Neova tillstånd att åka ut på mossen och öppna upp dikena.

– Jag gör allt i min makt för att skydda mossen. Det är en stor sorg att se hur en livsviktig plats exploateras trots att vi måste göra precis det motsatta. Vi måste sänka koldioxidutsläppen nu. Vi håller på och förlorar allt. Vi har precis upplevt det varmaste året någonsin och allt bara fortgår som vanligt, säger Ebba Klemetdsson, som limmade sig på grävmaskinen och nu blivit bortförd av polis.

Samtidigt har en grupp på 12 Grimsåsbor samlats för att demonstrera mot Neovas destruktion av mossen. De tar sig mot området där Neovas grävmaskin tar sig in och där polisen samlats. 

Återställ Våtmarker har för avsikt att göra ett naturreservat på Grimsås mosse och har påbörjat arbetet med bland annat spångar och ett utsiktstorn. 

Helen Wahlgren, talesperson på plats
0762 160 268

Roxy Farhat, presstalesperson
0704 78 34 43

vatmarker@protonmail.com