Boråspolisen griper nu alla på Grimsås mosse – även filmare 

Pressmeddelande 6 augusti 2024

Polisen har tagit flera personer vars enda syfte var att dokumentera Neova ABs arbete. Brottet fredliga demonstranter anklagas för är grovt olaga intrång med minimum 6 månader upp till 3 års fängelse.

– Repressionen börjar bli extrem. Vi talar om en torvmosse där gränserna för Neovas, så kallade industriområde, är väldigt vaga. Om du överträder denna osynliga gräns blir du gripen och får brottsmisstanken grovt olaga intrång. Vi har redan två häktade och nu griper polisen fler. Hela historien på Grimsås mosse börjar bli fullständigt oproportionerlig, säger Helen Wahlgren, talesperson för Återställ Våtmarker

 Sverige har i ett flertal fall ökat repressionen mot klimataktivister, där på senaste tid de omtvistade sabotageåtalen har blivit uppmärksammade. FN’s specielle rapportör för klimatförsvarare har i starka ordalag kritiserat Sverige både för brott mot Århuskonventionen och att öka repressionen mot klimataktivister istället för att lyssna på vad de har att säga. Detta föranledde FN’s generalsekreterare António Guterres att uttala de nu berömda orden “Klimataktivister framställs ibland som farliga radikaler. Men de verkligt farliga radikalerna är länderna som ökar produktionen av fossila bränslen. Att investera i ny infrastruktur för fossila bränslen är moraliskt och ekonomiskt vansinne.”

Tillståndet på Grimsås mosse handlar just om att gräva upp fossil torv för att använda som bränsle och Boråspolisens orimligt hårda tag mot aktivisterna följer just denna nya tragiska trend. Att den skarpa brottsrubiceringens enda syfte är att tysta och få bort aktivisterna blev tydligt när Peter Apelqvist, jourhavande utredningsbefäl på polisen uttalade sig i Göteborgsposten (GP 30/7) : ”Förhoppningsvis har vi tagit i så att aktivisterna viker ner sig.”
 

Vad har hänt?

Fredagen den 26 juli öppnade Neova upp ett dike ner till Grimsås bäck trots att det finns rigorösa regleringar runt rening av vatten från ett torvbrott. Under flera timmar forsade förorenat vatten ut innan aktivister från Återställ Våtmarker hann bygga en fördämning för att rädda bäcken. Grimsåsborna har efter tillgreppet anmält Neova för miljöbrott. Under en vecka har Neova låtit Återställ Våtmarkers fördämning vara för att inte riskera ytterligare miljöåtal. Därefter har det varit lugnt på mossen i några dagar.

Neova har idag valt att fokusera på att ta bort alla resterande pluggar och dränera vattnet i mossen. Eftersom det inte finns något utlopp från mossen pressar allt vatten på den enda fördämning som hindrar vattenmassorna att nå bäcken. Det är bara en tidsfråga innan fördämningen brister och förorenat vatten från torvbrottet ännu en gång rinner ut i bäcken. Återställ Våtmarker gick därför ut till maskinen för att förhindra att fler pluggar plockades bort samt för att dokumentera händelseförloppet. Alla greps, även filmarna. 

– Polisen och Neova visste att vi var tvungna att agera för att akut rädda bäcken när de plockade bort pluggarna och lät vattenmassorna förstöra fördämningarna. Det är en ren provokation från Boråspolisen tillsammans med Neova för att få oss att agera för att kunna låsa in oss, säger Pontus Bergendahl, talesperson för Återställ Våtmarker.

______________________________
 

Pontus Bergendahl, talesperson
0709 146 224
vatmarker@protonmail.com


Helen Wahlgren, talesperson
0762 160 268
vatmarker@protonmail.com