Personal från Neova stryper fredlig demonstrant på Grimsås mosse

Pressmeddelande 27 juli 2024

Detta är tredje gången som Neovas personal brukar våld mot fredliga demonstranter ute på Grimsås mosse denna vecka. För en timme sedan blev Lior Tell Stefansson från Halmstad, bosatt i Dalarna, utsatt för ett övergrepp där personalen använde våld.

– Det här är inte vad man förväntar sig, att Neovas personal ska gå helt över alla gränser på detta sätt. Jag blev riktigt rädd. Det är väldigt otäckt att bli utsatt för våld men inget skrämmer mig mer än klimatkatastrofen. Jag kommer fortsätta arbeta med naturreservatet på Grimsås mosse, säger Lior Tell Stefansson.

Neova ger sig på helt fredliga personer som har för avsikt att göra Grimsås mosse till ett naturreservat. Under veckan som gått har Återställ Våtmarker påbörjat arbetet med naturreservatet och burit ut en mängd plank på mossen för att bygga spång och fågeltorn. De har även stoppat grävmaskiner från att ta upp de dikesfördämningar de gjorde under Kristi himmelsfärdshelgen, genom att klättra upp på maskinerna och låsa och limma fast sig.

– Vi kommer fortsätta vårt arbete oavsett vad. Grimsås mosse måste skyddas precis som alla andra mossar. Här har vi ett statligt finskägt företag som härjar runt och förstör vår natur och orsakar enorma koldioxidutsläpp genom sin torvgruvor. Detta måste få ett slut, säger Helen Wahlgren presstalesperson på plats i Grimsås.

Hela händelseförloppet där Lior Tell Stefansson blir misshandlad av Neovas personal finns på film. Stillbild och övriga bilder från dagen finns här.


Lior Tell Stefansson på plats på Grimsås mosse
072 332 25 88
vatmarker@protonmail.com

Helen Wahlgren, presstalesperson
0762 160268
vatmarker@protonmail.com