Neova bryter mot miljöbalken och förorenar vattnet i Grimsås med omnejd

Pressmeddelande 26 juli 2024 

Trots att ett överklagande har gått upp till regeringen och Neovas verksamhet på Grimsås mosse har stoppats i väntan på beslut, har nu Neova gått ut och börjat gräva nya diken. Det nya diket går förbi sedimentsdammarna och orenat vatten rinner rakt ut i Grimsåsbornas vattentäkt och hotar därmed deras dricksvatten.

– Vi har gång på gång påtalat för polisen att Neovas förberedelser för torvbrytning på Grimsås mosse har stoppats i väntan på beslut och att ärendet nu ligger på regeringsnivå. Trots det tillåter polisen Neova att fortsätta dika ut mossen, säger Pontus Bergendahl, presstalesperson på plats för Återställ Våtmarker.

– Återställ Våtmarker har försökt polisanmäla händelsen i och med att Neova troligen bryter mot miljöbalken men fick telefonen slängd i örat. På Svensk Torvs egen hemsida står det “Det finns idag rigorösa bestämmelser vid tillståndsgivningen med sedimentdammar…”. Vilket Neova nu verkar bryta mot, säger Pontus Bergendahl.

Det har varit väldigt dramatiskt på Grimsås mosse. Polisen har lyft bort folk som hoppat i dikena med grävmaskinernas skopor och det har sett väldigt farligt ut. Det här är människor som gör allt vad de kan från att skydda grundvattnet åt Grimsås samhälle.

– Att vara i det djupa diket med grävmaskinerna runt omkring sig är rena sinnebilden för den lilla människans kamp mot klimatförstörarna som ödelägger vår framtid. Torv är fossilt och måste stanna i marken. Det som pågår här är en ren massaker av torvmossen, säger Helen Wahlgren, talesperson för Återställ Våtmarker som även deltog i aktionen genom att hoppa i diket.

____________________________________________________________


Presstalesperson Återställ Våtmarker
Pontus Bergendahl

0709146224
vatmarker@protonmail.com

Talesperson Återställ Våtmarker
Helen Wahlgren 
0762 160 268
vatmarker@protonmail.com

____________________________________________________________
 

Trots överklaganden mot att anlägga ett dagbrott för energitorv vid Grimsås och att ärendet ännu inte är avslutat har Neova under vårvintern dikat ur hela området. Vattnet forsar nu ut från marken vilket är ett direkt hot mot hela mossen och dess naturvärden.

Förutom att förstöra naturvärden och klimatet för framtida generationer hotar torvbrottet verksamheten hos markägaren Nexans ABs dammkänsliga produktion av fiberoptik. En framtidsindustri som jobbar med hållbar elektrifiering hotas att ersättas av ett dagbrott med klimatskadlig energitorv. 
Grimsås mosse har det inte torv brutits på 80 år vilket gör att den nästan har lika höga naturvärden som den närliggande nationalparken Store Mosse, där det också bröts torv i första delen av 1900-talet. Utdikning av mossen förstör den biotop och artrikedom som existerar där, bland annat den rödlistade storspoven ingår.


Trots att Tranemo kommun, Grimsås invånare, lokala föreningar som Naturskyddsföreningen och markägaren Nexans AB alla är emot torvbrytningen och har överklagat Länsstyrelsens beslut har Neova fortsatt förstörelsen av mossen. Överklagan har gått ända upp till regeringen men Neova har redan dikat ut hela mossen som nu töms på vatten.


Det statliga finska bolaget Neova som står bakom utdikningen på Grimsås mosse står bakom 72% av alla torvbrott i Sverige. Detta trots att Finska staten har tagit emot 165 miljoner Euro för att fasa ut torven i Finland. Finland skövlar alltså svenska naturvärden på bekostnad av klimatet samtidigt som de själva kammar hem miljarder för att fasa ut sin egen otidsenliga torv.