Neova misshandlar aktivister på Grimsås mosse

Pressmeddelande 25 juli 2024

I fyra dagar har aktivister från Återställ Våtmarker arbetat med att rädda Grimsås mosse och bygga ett naturreservat. Nu svarar Neova med våld och kastar mobiler i vattenfyllda diken.

– Det är upprörande att Neovas personal nu använder övervåld mot helt fredliga personer som bara vill rädda mossen. Alfred Westh gick endast fram för att prata med Neovas personal och blir omedelbart nedslagen ett flertal tillfällen. Det verkar vara beredda till allt för att fortsätta förstörelsen av mossen, säger Helen Wahlgren, presstalesperson på plats som såg händelsen.

Återställ Våtmarker har under fyra dagar påbörjat ett arbete med att göra Grimsås mosse till ett naturreservat. De har burit ut stora mängder virke som ska användas till att bygga spänger ut på mossen, bänkar och även ett utsiktstorn. De har även stoppat Neovas grävmaskiner från att ta upp de pluggar de byggt i dikena som dränerar mossen på vatten. Tretton personer har i omgångar blivit frihetsberövade och några av dem förda till polisstationen i Borås.

– Vi kommer aldrig ge upp. Vi står inför en klimatkatastrof där miljarder människor inom en snar framtid kommer att dö eller fly för sina liv. Torv är fossilt och måste stanna i marken. Torv är skadligare än både olja och kol. Var och en måste fundera på om de ska vara en del av mänsklighetens största brott någonsin. Nu måste vi göra precis allt vi kan för att minska koldioxidutsläppen drastiskt, säger Helen Wahlgren.


Talesperson Återställ Våtmarker
Helen Wahlgren 
0762 160 268
vatmarker@protonmail.com