Förbjud torvbrytningen – Rädda Grimsås

Grimsås då och nu

Grimsås öde ligger nu på mark- och miljööverdomstolens bord! Skriv på för att rädda Grimsås och kasta ut storföretaget Neova!

Neova kör över befolkningen
Neova, som ägs av finska staten, vill förvandla Grimsås mosse till en död torvgruva, helt berövad all sin skönhet och det rika djurlivet. Men ingen i Grimsås vill ha en torvgruva som granne.

Byn dör
Företaget Nexans, som ligger alldeles intill mossen, kan tvingas flytta på grund av allt damm torvbrytningen orsakar. Det vore en katastrof för invånarna i Grimsås eftersom företaget är en av kommunens största arbetsgivare. Husen förlorar värde. Inflyttningen avtar. Skolan stängs. Detta får inte ske!

Nu ligger ärendet hos mark- och miljööverdomstolen
De kan se till att det gamla torvbrytningstillståndet omprövas. Det är i princip den sista juridiska utvägen för att Rädda Grimsås.

Den 11 november tänker vi dumpa alla namn på domarnas bord. Se till att högen blir stor. Skriv under idag!

Kampen om Grimsås mosse

Slaget om Grimsås mosse har pågått i nästan ett decennium. 2013 fick det finska statligt ägda bolaget Neova tillstånd från Länsstyrelsen att bryta torv på mossen. Sedan dess har mycket hänt.


Tillstånd trots protester

Samhället Grimsås, som ligger alldeles intill mossen, har länge protesterat mot Neovas och länsstyrelsens planer på att göra mossen till ett torvbrott. Även Nexans, som är Tranemo kommuns största arbetsgivare, har överklagat tillståndet då deras fiberkabelproduktion hotas av det damm som kommer från ett torvbrott. 

Trots överklaganden så fortskred planerna på ett torvbrott och under början av 2024 började Neova dika ur mossen och tömma den på vatten. Den fredliga klimatrörelsen Återställ Våtmarker svarade då med att plugga igen dikena med fördämningar. Under Kristi himmelsfärd 2024 satte Återställ Våtmarker 68 pluggar i Neovas diken. Vattennivån höjdes avsevärt, mossen började återvätas och livet som dränerats ur den började återvända. 


Konflikten trappas upp

​​Den 22 juli 2024 började Återställ Våtmarker arbetet med att göra mossen till ett naturreservat. Engagerade människor började lägga spång, bygga viloplatser, broar och ett fågeltorn. Neova svarade dagen därpå med att skicka ut två grävskopor för att rensa bort pluggarna och återigen dränera mossen. Genom att ställa sig framför och klättra upp på grävmaskinerna försvarade personer från klimatrörelsen dikespropparna med sina kroppar. Dagen efter förekom Återställ Våtmarker Neova genom att tidigt på morgonen smyga in i Neovas basläger och limma fast sig på maskinerna. Poliser med nagellacksborttagningsmedel frigjorde handflatorna och grep personerna. Därefter fortsatte människor att dagligen skydda mossen från Neovas förödelse.


Vad är torv?

Torv är material som bildats långsamt, under tusentals år, i våtmarker. Torven bildas av växt-material som inte bryts ner fullständigt på grund av de fuktiga miljöerna. Torv lagrar stora mängder kol som frigörs när den torrläggs och bryts och bidrar då till stora växthusgasutsläpp. Oavsett om torven förbränns, används till odling eller strö för djur släpper torven ut mer koldioxid än olja, kol och gas.

Torv består till största delen av av kol. All användning av torv oavsett om det förbränns, används till odling eller strö för djur, gör att kolet omvandlas till den klimatskadliga gasen koldioxid. Idag bryts 70% av all svensk torv av det statliga finska bolaget Neova AB, samtidigt som Finland tagit emot ca 5 miljarder kronor i stöd från EU för att fasa ut sin torvindustri. 

Återställ Våtmarkers krav är att slänga ut Neova AB från Sverige och förbjuda den destruktiva torvbrytningen.


Orten drabbas

Som i alla strider drabbas lokalbefolkningen. Grimsås mosse renar naturligt ortsbornas dricksvatten, och många får sitt vatten genom egna brunnar. Under utdikningen av mossen har Neova byggt upp sedimentsdammar för att filtrera vattnet som dräneras från mossen så det inte förorenar Grimsåsbornas dricksvatten. Men i sin iver att dränera mossen öppnade Neova upp ett nytt dike där förorenat vatten rann rakt ut i Grimsås bäck. För att skydda ortens dricksvatten byggde Återställ Våtmarker snabbt upp den fördämning Neova grävt upp. I flera dagar skyddade sedan människor fördämningen med sina kroppar för att hindra grävmaskinerna från att gräva upp den igen. 

Torvbrytning ger varken arbetstillfällen eller ekonomisk fördel för lokalsamhället. Pengarna går till Neova AB och kvar står samhällsmedborgarna med ett dammande och brandfarligt torvbrott där humus läcker ut och förstör dricksvatten och sjöar.  

Läs mer på Grimsåsbornas egna hemsida


Oviss framtid

Till dags datum är striden inte avgjord. Neova hävdar fortfarande att torvbrytning är bra för miljö och klimat samt att företaget har mycket att erbjuda orten. Detta samtidigt som vattnet i Grimsås bäck färgats svart från Neovas utdikningar. Framtiden för mossen är ännu inte avgjord. Det är nu upp till dig och alla andra samhällsengagerade medborgare att avgöra Grimsås framtid och framtiden för allt liv på vår jord.

Större gåvor

För större donationer – ta kontakt med oss på vatmarker@protonmail.com för att diskutera hur din gåva kan komma till störst nytta.

Bankgiro: 652-6404

Testamentera till Återställ Våtmarker

När du skriver in Återställ Våtmarker i ditt testamente är du med och kämpar för demokrati, miljö och en ljusare framtid för världens barn. Ange Våtmarkernas stödförening, org. nr: 802538-7120 om du vill nämna oss som testamentstagare.
Hör gärna av dig till oss på vatmarker@protonmail.com så hjälper vi dig.