Återställ Våtmarker har blockerat Neovas grävmaskin

Pressmeddelande 23 juli 2024

– Det är akut läge för Grimsås mosse. Vi kommer fortsätta blockera maskinens framfart så länge som möjligt och göra allt vi kan för att skydda våra pluggar och mossen. Vi kommer inte låta Neova förstöra mer än de redan gjort, säger Jonathan Fogelqvist, en av dem som stoppat maskinen.


Idag 16:00 körde Neova ut med sin tunga grävmaskin på den ömtåliga mossen för att dra upp de dikespluggar som sattes av Återställ Våtmarkersupportrar under Kristi himmelsfärdshelgen. 

– Helt vanliga personer är ute på mossen för att stoppa maskinen. Vi gör det dels för att stödja Grimsåsbornas kamp mot Neovas torvproduktion på mossen, men också för att torvbrytningen måste förbjudas. Det är det enda rimliga att göra mitt i en klimatkatastrof, säger Roxy Farhat, presstalesperson för Återställ Våtmarker.

– Det här handlar om något mycket större. Det handlar om hur ett internationellt företag tar sig rätten att köra över människorna i ett litet samhälle, vilket är ytterst odemokratiskt, men det handlar också om vår överlevnad i en tid då utsläppen ovillkorligen måste minska drastiskt, säger Helen Wahlgren presstalesperson Återställ Våtmarker.

Det pågår nu ett drama mellan Neova å ena sidan och aktivisterna och det lilla samhället Grimsås å andra sidan, där flertalet av de boende i trakten är emot att deras mosse förvandlas till ett torvbrott. Även företaget Nexans AB, Grimsås största arbetsgivare, har motsatt sig då ett torvbrott kan skada deras  dammkänsliga produktion av fiberoptik

Det lilla samhället Grimsås med runt 700 invånare har nu blivit arena för internationell storpolitik. Det statliga finska bolaget Neova som planerar och förbereder utdikning på Grimsås mosse står bakom 72% av all torvproduktion i Sverige. Detta trots att Finska staten har tagit emot 165 miljoner Euro för att fasa ut torven i Finland.

– Grimsåsborna vill ha sin mosse tillbaka men det handlar också om att torven måste stanna i marken. Torv är fossilt och skadligare än olja, kol och gas. Vi står inför ett brutalt klimatsammanbrott och då är det den vanliga lilla människans rättighet och skyldighett att agera eftersom våra politiker fullständigt sviker oss, säger Helen Wahlgren, talesperson för Återställ Våtmarker.

Alfred Westh, presstalesperson på plats
0708 90 69 62

Roxy Farhat, presstalesperson
0704 78 34 43

vatmarker@protonmail.com